Za omega 3 je značilno, da ne vsebujejo težkih kovin ter drugih vrst strupov
Za omega 3 je v prvi vrsti značilno, da skrbijo za strukturo naših celic v telesu. To so esencialne maščobne kisline, ki jih naše telo samo ne zmore proizvesti, zato jih vanj vnašamo s primerno prehrano. Ne vsebujejo težkih kovin, prav tako tudi ne drugih vrst strupov. Nujne so tudi tedaj, kadar je govora o lepi ter napeti koži. Vsekakor pa so za naše telo pomembne tudi omega 6 maščobne kisline. Teh pa navadno zaužijemo dovolj ter nam jih posledično ni treba posebej dodajati.
Znano je, da večina sodobne zahodne prehrane vsebuje bistveno preveč omega 6 ter omega 9 maščobnih kislin. Te pa seveda v presežkih precej neugodno vplivajo na omega 3 oziroma naš organizem. Posledično je še toliko bolj nujno, da uživamo živila, ki so bogata z omega 3 ali prehranske dodatek omega 3. Jaz jih kupujem v spletni trgovini Biostile.
Sami lahko hitro preverimo, ali nam primanjkuje omega 3 maščobnih kislin
Verjetno prav vsi dobro vestem kaj so maščobe in da so tudi te nujno potrebne v naši prehrani. In četudi si morda želimo shujšati, maščobe kljub temu nujno potrebujemo uživati. Zelo pogosto pa nam jih primanjkuje, sploh tistih, ki so za naše zdravje zelo pomembne. To pa so seveda omega 3 maščobne kisline.
Dejstvo je, da naše telo omega 3 maščobnih kislin ne zmore samo proizvajati. Posledično jih moramo v telo vnašati sami. Polni omega 3 maščob so na primer morski sadeži, tuna, losos, vendar samo v primeru, če so ribe divje in prostoživeče in seveda ne gojene ter hranjene z umetno hrano. Po drugi strani pa je tudi morska hrana vse bolj polna z živim srebrom ter drugimi težkimi kovinami.
Nekateri strokovnjaki ravno zaradi omenjenega uživanje morske hrane zaradi potreb po omega 3 ne priporočajo. Bolje se je posluževati rastlinskih virov omega 3, kot so na primer laneno olje, konopljino olje, chia semena ter orehi.